По време на семинар в УНСС бяха обсъдени иновациите в българската отбранителна индустрия и модернизацията на Българската армия

Тематичен семинар „Иновациите в българската отбранителна индустрия и модернизацията на Българската армия“ организира катедра „Национална и регионална сигурност“ (УНСС) по Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ (ННП СиО). Форумът се проведе под патронажа на министъра на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов и на министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри събитието и подчерта, че ННП СиО е единствена по рода си, защото за първи път в България има такава между университетите, които оперират в областта на отбраната и сигурността. Колаборацията между тях, държавните институции и бизнеса, които работят заедно за модернизацията на Българската армия и иновациите в българската отбранителна индустрия носят синергия и създават възможности за развитие на силни и устойчиви отбранителни индустриални способности и капацитет.

Министърът на отбраната генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов отбеляза, че е „Необходимо отбранителната политика и политиката в областта на индустрията да бъдат адаптирани към ускоряване на интеграцията на нашето оръжейно производство с това на Европа“, акцентирайки и върху значението на наскоро приетата от Народното събрание „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“, очертаваща насоките за развитие на отбранителните способности.

От своя страна, д-р Петко Николов отбеляза, че „За да бъде ускорен темпът на иновациите в отбранителния сектор, е нужно по-тясно взаимодействие между граждански, военни, изследователски и иновативни общности“, а за да се гарантира конкурентоспособността и устойчивостта на отбранителния сектор, е нужен нов подход към иновациите и по-специално към т.нар. „революционни технологии“, защото ролята на последните става все по-важна в редица области като изкуствен интелект, работа с големи данни, квантови технологии, роботика, автономни системи, свръхзвукови оръжейни системи и биотехнологии.

В тематичния семинар взеха участие и зам.-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински, който представи доклад на тема „Европейски програми и инициативи в подкрепа на отбранителната индустрия“, както и полк. доц. д.н. Борислав Генов, директор на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, инж. Петър Георгиев – съпредседател на „Сдружение българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров" (СБОИ) и изпълнителен директор на „Самел-90“ АД.

Форумът привлече вниманието и на български и чужди компании от отбранителната сфера, като в него се включиха с презентации о.р. вицеадмирал Пламен Манушев, консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна, изпълнителният директор на „Терем-Холдинг“ ЕАД Калин Димитров, регионалният директор продажби на Kongsberg Strike Missiles Щайн Енген и Александър Пенли от KNDS France.

Повече информация за събитието може да бъде открита на 

Повече информация за събитието може да бъде открита ТУК.

г.